Turmac Banner

Turmacfabriek, Zevenaar

Afstudeerproject afdeling RMIT (tegenwoordig ‘Heritage & Architecture’), renovatie, aan de TU Delft.

De Turmac fabriek

Tegen het stadscentrum van Zevenaar ligt een oude fabriek, de Turmac. Deze fabriek is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de stad, zowel sociaal als economisch.
De eigenaar, British American Tobacco (BAT), heeft afstand gedaan van het gebouw en de gemeente Zevenaar was al op zoek naar een nieuwe locatie voor hun gemeentehuis. Het sprak voor zich dat de gemeente zijn intrek zou nemen in het symbool voor de 20ste eeuwse groei van Zevenaar. Het programma voor een gemeentehuis besloeg ongeveer de helft van het bouwvolume van de productiehal, de andere helft heb ik getransformeerd tot een kunst- en cultuurcentrum.

Overgang Stad naar Weiland

Toen de fabriek opgericht werd, lag deze net buiten de stad. Maar doordat Zevenaar flink gegroeid is in de afgelopen eeuw, blokkeerde de fabriek samen met een noordelijker gelegen landgoed, de groei naar het oosten. Zevenaar is daardoor een acentrische stad, waar het winkelgebied dicht tegen de rand ligt met alle woonwijken aan de west- en noordzijde.
Nu de fabriek publiek toegankelijk wordt, ontstaat er de mogelijkheid om het de weilanden en het centrum te verbinden. Door het gebouw dat tot voor kort altijd het de weilanden scheidde van de stad te openen naar het land, wordt de bezoeker bewust van de grens met het landschap.

[easyrotator]erc_48_1478902545[/easyrotator]

Concept

Om de abrupte overgang te benadrukken, wilde ik dat de bezoeker vanaf het moment van het betreden van het gebouw gewezen werd op de aanwezigheid van het landschap. De twee monumentale gevels blijven zo veel mogelijk ongewijzgd, de twee gevels die vervangen moeten worden til ik deels op. Door de begane grond zo open mogelijk te houden, wordt de blik van de bezoeker naar het park en het landschap geleid.

Bovenwereld (stad)
Alle functies die privacy nodig hebben (raadszaal, kantoren B&W, maar ook studio’s voor het cultuurcentrum) krijgen een plek in de ‘bovenwereld’. Deze bestaat uit een groot aantal gesloten volumes die een soort van stad op de bovenste verdieping vormen. Deze volumes refereren aan de ‘stedenbouwkundige korrel’ van Zevenaar zelf.
De straat die tussen deze volumes doorloopt is visueel verbonden met zowel de begane grond als het landschap buiten. De bezoeker van het openbare deel van het gemeentehuis zal dus zijn/haar burgemeester geregeld aan het werk zien, en vice versa; wat de afstand tussen bestuur en burger klein zal houden.

Benedenwereld (landschap) en Park
De benedenwereld is publiek toegankelijk. Het grid van het park wordt door het hele gebouw beleefd. Ook al ziet een bezoeker niet vanaf iedere plek direct de weilanden, de vormentaal van plaatst de bezoeker bij binnenkomst in het gebouw meteen in het landschap.
De volumes in dit deel van het gebouw zijn ook openbaar (een theaterzaal, overlegplekken tussen burger en ambtenaar, kunstuitleen, etc.). Hierom heb ik qua materialisatie gekozen voor Clickraft, een lichtgewicht bouwsysteem bestaande uit gespannen multiplex. De sierlijke patronen en uitstraling van het hout passen goed bij het thema van het landschap.

[easyrotator]erc_39_1479198985[/easyrotator] Afstudeeropdrachten van de TU Delft zijn nagenoeg altijd fictief van aard. De werkelijke opdracht tot verbouwing van de Turmac fabriek is uiteindelijk naar Inbo gegaan. Zij hebben in december 2015 de verbouwing tot gemeentehuis gerealiseerd.

PDFKleurenposter,
PDFDoorsnedes,
PDFPlattegronden,
PDFGevels en Situatie,
PDFTechniek,
PDFP5 Presentatie, (26mb).

Comments are closed.