Stallen Banner

Melkveestallen

In Maart 2013 werd ik benaderd om een ontwerp van een koeienstal voor zo’n 120 koeien uit te werken tot bouwaanvraag niveau. Dit was in eerste instantie een vreemde zijsprong om te maken voor een pas afgestudeerde architect, maar met mijn HTS kennis en na talloze uren in mijn kindertijd doorgebracht te hebben in dergelijke stallen, leek het me wel interessant.
De opdracht toont een heel andere kant van het bouwproces: waar in architectuur vaak gezocht wordt naar ontwerpoplossingen voor unieke problemen (locaties, budget en gebruikers kunnen nogal verschillen, en zo ook de eisen die aan een ontwerp gesteld worden), bestaat het ontwerpen van stallen uit het kiezen tussen allerlei standaardoplossingen. Er zijn zeker wel verschillen in de stallenbouw, maar deze zijn vooral technisch en hebben de maken met de manier waarop de boer wil melken en met de milieueisen die voor een locatie gelden. Een stal is, veel meer dan bijvoorbeeld een huis, een machine.

Nadat ik deze eerste stal had getekend, volgden er meer opdrachten uit dezelfde hoek, en zo komt het dat het tekenen van stallen nu een belangrijke inkomstenbron is geworden. Op termijn wil ik dit graag anders zien, dit was niet exact wat ik in gedachten had toen ik mijn diploma ondertekende aan de TU Delft, maar voor nu is het een leerzame ervaring en een goede basis om andere projecten te kunnen ontplooien.

[easyrotator]erc_65_1460323022[/easyrotator]

Comments are closed.